Teh Thean Seng Pilih Islam

6 02 2008

INILAH beberapa produk sabun keluaran Awana Maju Jaya Enterprise yang diusahakan Muhammad Firdaus Abdullah Teh.


MENGIKUT bapa berpindah dari Sungai Buloh, Selangor ke negeri Cik Siti Wan Kembang kira-kira 46 tahun lalu meskipun berat diterima Teh Thean Seng kerana memikirkan terpaksa menyesuaikan diri dengan suasana persekitaran baru, namun rupa-rupanya ada hikmah di sebalik itu.

Apa tidaknya, pada usia 10 tahun, Thean Seng sudah tidak kekok bergaul mesra dengan masyarakat Melayu yang sebelum ini tidak pernah beliau jangkakan. Malah apabila usianya meningkat dewasa pemahamannya dengan adat budaya dan amalan ritual masyarakat Islam bukanlah sesuatu yang pelik ataupun menakutkan.

“Saya masih ingat semasa membantu bapa dengan perniagaannya dahulu, ramai pelanggan bapa adalah orang Melayu Islam. Keakraban ini secara tidak langsung, menjadikan saya seolah-olah seperti mereka biarpun kami berlainan agama,” katanya.

Sehinggakan beliau dibenarkan ikut mereka ke surau. Tambah pula, Thean Seng amat suka dan asyik bila mendengar azan berkumandang. Bila sahaja mendengar muazin melaungkan azan hatinya rasa tenang. Namun selepas mengetahui maksud di sebaliknya, timbul juga keinginan untuk mengetahui lebih.

“Malah sebelum memeluk Islam lagi pengucapan seperti memberi salam, beristighfar dan mengucap kalimah syahadah sentiasa meniti di mulut saya.

“Sehinggakan ada segelintir pelanggan menyangka yang saya sudah masuk Islam,” kata Thean Seng yang kini dikenali dengan nama Islamnya, Muhammad Firdaus Abdullah Teh mengimbas kenangan awal mengenali agama Islam.

Beliau yang kini berumur 56 tahun mengakui sebenarnya perancangan memeluk Islam telah berputik sebelum mendirikan rumah tangga lagi.

baca seterusnya 

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: