Eropah ke Arah Wilayah Islam

18 06 2008

MENJADI persoalan utama dewasa ini ialah meningkatnya bilangan orang Islam di benua Eropah. Tiga kemungkinan selanjutnya lalu dibayangkan orang Islam mengambil alih, mereka diusir atau berlakunya integrasi secara harmoni.

Ramalan itu dibuat oleh Daniel Pipes, seorang sejarawan Amerika yang telah menulis atau berkongsi menulis 18 buah buku dan kerap memberi kuliah di Amerika. Menurut catatan sebuah ensiklopedia mengenainya, pelbagai karya beliau dipuji dan dikritik kerana pandangannya bahawa Islam tidak selaras dengan demokrasi, kebebasan dan hak-hak asasi manusia.

Pipes juga pengasas Campus Watch, sebuah organisasi yang menentang apa atau siapa saja yang dianggapnya anti-Amerika dan anti-Israel. Antara lain, ini kerana ia keturunan keluarga Yahudi yang berasal dari Eropah. Pada tahun 2003 Presiden Bush melantiknya menjadi ahli Institut Keamanan Amerika.

Makalahnya yang terbaru bertajuk Eurabian Nights terbit dalam majalah The National Interest terbitan Amerika, keluaran Mac/April baru lalu. Bagi beliau hubungan di antara golongan minoriti Islam dan warga Eropah adalah satu “isu paling kritikal.” Ramainya pendatang Islam antara lainnya ialah kerana jarak di antara Maghribi dan Sepanyol cuma 13 kilometer saja.

Di Brussels, menurutnya lagi, nama paling popular sejak beberapa tahun lampau ialah Muhammad. Sementara itu kota Amsterdam dan Rotterdam diduga mempunyai majoriti penduduk Islam menjelang tahun 2015.

Pipes selanjutnya menulis: “London adalah tempat tinggal tujuh kali ganda lebih ramai lahirnya Kristian dari yang lahir beragama Islam, tetapi lebih ramai ke masjid pada hari Jumaat dari yang sembahyang di gereja pada hari Ahad.”

Beliau mengulangi pendapat mendiang Oriana Fallaci, seorang wartawan terkemuka Itali bahawa pada suatu masa kelak “Eropah akan beransur-ansur menjadi sebuah wilayah Islam, sebuah jajahan Islam.” Dan jajahan itu kelak akan dipanggil Eurobia.

Turut diulangi ialah kenyataan menggemparkan daripada seorang bernama Omar Bakri Mohamed: “Saya mahu Britain menjadi negara Islam. Saya mahu melihat bendera Islam berkibar di nombor 10 Downing Street.”

Pandangan sebaliknya datang daripada penulis pojok Amerika, Ralph Peters yang meramalkan bahawa orang Islam di Eropah kelak akan bernasib baik kalau dihalau saja dan tidak dibunuh. Ini kerana telah berlaku genocide atau pembunuhan enam juta orang Yahudi di benua Eropah dalam masa Perang Dunia Kedua waktu pemerintahan Nazi Jerman pimpinan Hitler.

SETERUSNYA


Actions

Information

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: