9 Pasangan Mualaf Orang Asli Berkahwin

6 08 2008
SAH bergelar suami isteri… Sembilan pasangan mualaf Orang Asli yang diraikan dalam majlis pernikahan beramai-ramai di Perkampungan Orang Asli, Ulu Kuang, Selangor.


SURAU al-Hidayah di perkampungan Orang Asli Ulu Kuang, Gombak Barat, Selangor tidak ada apa yang istimewa. Rutinnya sama seperti surau atau masjid di daerah Selangor yang lain. Apatah lagi, umat Islam di perkampungan itu hanya seramai 156 orang daripada 363 jumlah penduduknya.

Pun begitu, surau ini tidaklah seperti hidup segan mati tak mahu. Kemudahan asasnya lengkap, bersih dan sentiasa diimarahkan dengan pelbagai aktiviti kemasyarakatan dan majlis ilmu. Setiap hari pasti berkumandang laungan azan dan solat berjemaah. Pada sebelah petangnya pula diadakan kelas agama dan sekali sekala dianjurkan perayaan hari-hari kebesaran umat Islam.

Namun suasana ketenangan ini berubah sedikit sewaktu berlangsungnya majlis pernikahan dan perkahwinan beramai-ramai sembilan pasangan mualaf Orang Asli dari daerah Gombak Barat dan Gombak Timur, 5 Mei lalu.

Apa tidaknya, pelbagai gelagat melucukan. Ada yang hendak menikahkan tok kadi, menjawab sahutan tok kadi dengan bahasa Inggeris dan terpaksa ditenangkan selepas berkali-kali melafazkan ijab kabul. Semuanya menimbulkan suasana gamat dan riuh rendah dengan gelak ketawa para tetamu pada majlis penuh bersejarah, khasnya kepada pasangan mempelai.

Malah penulis dimaklumkan oleh juru nikah yang juga Pegawai Tadbir Agama Islam Daerah Gombak, Daim Jajuli, majlis tersebut merupakan satu sejarah baru.

Ini kerana, kata beliau, sebelum ini majlis sama pernah dilangsungkan di kampung tersebut iaitu pada 1996. Bezanya pada masa itu hanya empat pasangan mualaf Orang Asli daerah Gombak diraikan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) berbanding kali ini.

seterusnya


Actions

Information

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: