Jeffrey anak Rambu pilih Islam

6 08 2008

BELIAU pernah ditangkap pegawai penguatkuasa agama kerana makan secara terang-terangan di hadapan khalayak ramai pada bulan Ramadan. Malah, semasa memulakan tugasan di Shah Alam, Selangor dahulu, kawan-kawan sekerjanya sering memberikan salam bila mereka bertembung.

Sebenarnya, dua insiden ini, kata Jeffery anak Rambu atau nama Islamnya, Muhammad Anwar Abdullah, 33, berlaku lama sebelum dia mengucapkan syahadah.

Pun begitu, kejadian ditangkap kononnya beliau tidak berpuasa, benar-benar menyirap darah muda anak jati Sri Aman, Sarawak ini. Namun, akui Anwar, kejadian tersebut rupa-rupanya mengandungi hikmah yang terungkai setelah diri bergelar Muslim.

“Saya tidak menyalahkan mereka, sungguhpun rasa seperti dimalukan. Tetapi mungkin kerana raut wajah saya yang mirip lelaki Melayu, jadi mereka ingatkan yang saya tentunya beragama Islam. Hinggakan kalau yang memberi salam, saya sekadar membalasnya dengan senyuman kerana memahami yang mereka tidak tahu,” jelasnya.

Bagi Anwar, agama Islam, bukanlah terlalu asing. Ini kerana sebelum berhijrah ke Semenanjung, dia mempunyai keluarga angkat yang beragama Islam. Pada masa itu, ibu bapanya meletakkan Anwar di bawah jagaan mereka sejak usia dua tahun hinggalah ke tingkatan lima untuk tujuan mengubati sejenis penyakit misteri yang dialami sejak kecil.

seterusnya


Actions

Information

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: