Li Nee Pilih Islam

6 08 2008

BEBERAPA hari ini fikiran dan perasaan Li Nee a/p Chian berkecamuk. Serba-serbi yang dibuat bagai ada yang tidak kena. Ini semua gara-gara e-mel yang dihantar kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) tempoh hari. Rasanya sudah seminggu berlalu, namun satu respons pun tidak diterima. Benarlah bagai dikata, penantian itu satu penyiksaan. Apatah lagi, e-mel tersebut membayangkan gejolak di jiwanya yang berkaitan agama Islam.

Bicara e-mel yang berbunyi: Bagaimana saya hendak belajar tentang Islam? Sekali lagi cuba dihantar, tetapi kali ini kepada Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM). Itupun setelah puas melayari Internet dengan harapan ada pihak yang peduli akan luahannya itu. Bentak hati kecil gadis berbangsa Siam, itulah kiriman e-mel terakhir, tidak ada yang ketiga atau seterusnya selepas dari ini.

Petang itu, Li Nee terkejut. Di peti e-melnya tertera kiriman balas e-mel dari IKIM. “Takkanlah dah terima e-mel balas sedangkan baru pagi tadi dihantar,” tanya penuntut tahun satu bidang kejuruteraan awam di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu kehairanan.

Nota berbunyi: Bolehkah kita berjumpa? Kiriman Nur Azaruddin, seorang pegawai di IKIM dibaca tenang. Biarpun ringkas tetapi begitu terkesan di hati gadis kelahiran Pendang, Kedah ini. “Esok saya akan ke IKIM. Terima kasih,” balas Li Nee pendek.

Rentetan beberapa siri pertemuan dengan Nur Azaruddin, selang tiga bulan kemudian, Li Nee mengucap dua kalimah syahadah di Pejabat Agama Islam Kajang, Selangor, dan 20 April 2004 adalah tarikh keramat dalam lembaran baru kehidupan beliau bergelar Muslim.

seterusnya


Actions

Information

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: