Cheam Aik Pheng Pilih Islam

18 02 2009

DI zaman kanak-kanak beliau gemar bergaul dengan masyarakat Melayu. Malah, rakan-rakannya juga terdiri daripada orang Melayu yang sering memberi salam bila mereka bermain dan bertembung.

Sebenarnya, insiden ini, kata Cheam Aik Pheng atau nama Islamnya, Abdul Samad Cheam Abdullah, 49, berlaku sebelum beliau mengucap dua kalimah syahadah ketika bapanya, Chem Robert Choon yang berkhidmat sebagai anggota polis, bersama ibu, Teh Lim Sim dan adik-beradik lain menetap di kuarters Balai Polis Kulim, Kedah sekitar tahun 1970.

Kebanyakan pegawai dan anggota polis yang tinggal di kuarter ini terdiri daripada masyarakat Melayu dan hubungan itu menjadi akrab di antara satu sama lain.

Bagi Samad walaupun ketika itu beliau dan ahli keluarganya berbangsa Cina tetapi tidak pernah disisihkan. Malah hubungan baik antara ahli keluarganya terjalin erat seperti adik-beradik di kalangan pegawai dan anggota polis di balai ini.

Hubungan yang akrab itu benar-benar memberi hidayah dan ukhuwah kepada anak jati kelahiran Kedah ini. Namun, akui Samad, peristiwa cintanya pada Islam juga berputik dan bermula di balai ini.

Titik tolak itu rupa-rupanya mengandungi hikmah yang terungkai setelah diri bergelar muslim hampir 25 tahun. Sehingga mendorong minatnya untuk menjadi anggota polis pada usia 18 tahun apabila melihat kesegakan dan ketegasan pegawai dan anggota polis lebih-lebih lagi bapanya.

“Saya tidak menjangka, sungguhpun rasa seperti terasing di balai ini kerana berbangsa Cina. Mungkin kerana keakraban bapa dan ahli keluarga dengan pegawai dan anggota masyarakat Melayu di sini menguatkan silaturahim di kalangan kami.

seterusnya


Actions

Information

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: