Dari Sami Buddha ke Islam

28 10 2009

KOTA BHARU 21 Sept. – Nur Islam yang ditakdirkan ke atasnya menyekat hasrat Thai Bantheth, 25, yang meninggalkan kampungnya, Chap di Kemboja untuk ke China bagi mendalami ilmu dan pulang sebagai sami Buddha.

Dalam perjalanan untuk ke negeri China itu pada tahun 2003, dia dan rakan-rakan terpaksa tinggal dalam keadaan agak sukar di Thailand lebih tiga bulan bagi menunggu mendapatkan kebenaran memasuki negara itu.

”Kami merasa amat bosan kerana tidak mendapat sebarang kepastian sehingga akhirnya mengambil keputusan memasuki Malaysia kerana mempunyai saudara angkat di Selangor,” katanya.

Saudara baru yang kini memakai nama Mohd. Tahir Abdullah (gambar) itu ditemui selepas majlis penyerahan Sumbangan Zakat Lembaga Kebajikan Perempuan Islam (LKPI) Kelantan di pejabat Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) negeri di sini hari ini.

Timbalan Pengerusi LPKI Negeri Kelantan, Datin Tengku Rahimah Tengku Abdul Majid dan Pengerusi LPKI Cawangan Kota Bharu, Norma Che Omar hadir di majlis tersebut.

Mohd. Tahir tidak menyedari kenapa begitu mudah menerima Islam apabila didedahkan dengan agama itu, namun pelbagai cabaran terpaksa dihadapi apabila mereka diislamkan selepas sebulan tinggal di negara ini.

”Kebetulan pula, bulan tersebut bulan Ramadan, dan kami menjalani ibadah puasa sebagaimana yang disuruh oleh tuan rumah,” ujarnya.

Ekoran tidak mempunyai sebarang pengetahuan asas agama Islam, katanya, mereka dimasukkan ke sekolah pondok selama tiga bulan sebelum mendapat peluang melanjutkan pengajian di Institut Dakwah Islamiah Perkim di Pengkalan Chepa.

Kini, katanya, dia berada di tahun akhir dan bercadang melanjutkan pengajian ke Jordan untuk menjadi pendakwah bertauliah.

Dia bersyukur kerana berada dalam Islam dan dalam suasana sekarang, dia juga merindui keluarganya yang ditinggalkan sejak lima tahun lalu.

”Saya ingin bersama mereka tetapi tidak berkesempatan berbuat demikian kerana sehingga kini masih tidak dapat berterus terang dengan keluarga mengenai agama Islam yang dianuti,” ujarnya.

Beliau bimbang keluarganya tidak menerima terutamanya ayahnya yang dikenali tegas dalam pegangan agama Buddha.

Katanya, beliau mungkin kembali ke kampung untuk berjumpa mereka satu masa nanti tetapi setakat ini cukup hanya dengan menelefon bertanyakan khabar.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0922&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_14.htm


Actions

Information

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: